• Fogápolási tanácsok
    A helyes fogápolás már fél siker az egészséges fogakért.

Fogápolás

A fogápolás, szájhigiéne nagyon fontos része egészségünknek. Tőlünk függ, mennyi időt és energiát fordítunk fogaink ápolására.
A helyes száj és fogápolás fontos része a napi legalább kétszeri, megfelelő technikával, anyagokkal és eszközökkel történő alapos fogmosás.

Hogyan mossunk fogat?

A fogmosás sepregető mozdulattal, a fognyaktól a fog éle felé történjen! A rágófelszínt erőteljesebben súroljuk, az ínyt enyhébben masszírozzuk! Az alapos fogmosás, legalább 3 percig tartson.

Fogkefe

Tökéletes eszköz a hagyományos fogkefe, közepes, medium erősségben, de fontos, hogy jó minőségű legyen. Ezeknek a fogkeféknek a sörtéi úgy vannak kiképezve, hogy a tökéletes tisztítás mellett ne sértsék meg a fogínyt. Használható az elektromos fogkefe is, ami megfelelően alkalmazva, tökéletesen eltávolítja a fog felszínéről a plakkot. és az ínyt is masszírozza. Legalább 3 havonta cserélje le fogkeféjét! A fogkeféket tárolja fejjel felfelé állítva, így könnyen megszáradnak, a baktériumok szaporodását ezzel akadályozzuk.

Fogkrémek

Az ismert márkájú fogkrémek mindegyike megfelelő a fogmosásra, csak alkalmazási területükben lehet eltérés. A mai fogrémek alkalmasak, fluorid tartalmuk miatt, a fogszuvasodás megelőzésére, gyógynövény tartalmuk miatt az íny gyulladáscsökkentésére, egészségesen tartására. A friss lehelet elérésére is tartalmaznak, gyógynövényeket, különböző illóolajokat. Súroló és fehérítő anyagok is vannak bennük, különböző mértékben.

Fogselyem

A fogak tökéletes tisztántartásának fontos eszköze még a fogselyem. Ez a steril, cérnavékony selyemszál, megfelelően alkalmazva, a fogközök tisztántartásának elengedhetetlen kelléke.

Szájzuhany

Hasznos és ajánlott eszköz. Tartályába langyos vizet öntünk és bele valamilyen szájöblítőt teszünk. Elindításkor pulzáló vízsugarat lövell ki, mely eltávolítja a fogközök réseiből a szennyeződéseket, maszírozza a fogínyt. Legmegbízhatóbb szájzuhany az Oral-B - Braun készülék.

Szájvizek, öblögetők

Vannak fogszuvasodást gátló, leheletfrissítő szájvizek, melyek naponta többször is használhatók, és kaphatók ínygyulladás csökkentő, vérzéscsillapító, antibakteriális szájöblítők, melyek higítva is használhatók minden nap, este lefekvés előtt, vagy töményen kúraszerűen, erősebb gyulladásnál. A gyógynövényes szájöblítők is megfelelőek, de sűrűbb használatot igényelnek.

Fontos tanács: keresse fel fogorvosát félévenként!